07/07/2020
Astăzi debutează Forumul Politic de Nivel Înalt 2020 sub auspiciile Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite(ECOSOC). În contextul generat de pandemie, toate evenimentele, programate până pe 16 iulie, se vor desfășura online. Tema din anul aceste este „Acțiune accelerată și căi transformatoare: realizarea deceniului de acțiune și livrare pentru dezvoltare durabilă „.
Forumul Politic de Nivel Înalt reprezintă principala platformă a ONU în cadrul căreia este analizată și revizuită implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Sesiunea de anul acesta are o miză ridicată având în vedere atât criza generată de pandemie, cât și faptul că se împlinesc 5 ani de la adoptarea Agendei.
Delegația României formată din reprezentanți ai Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerului Mediului, Ministerului Muncii și Ministerului Afacerilor Externe este condusă de consilierul de stat László Borbély.
Guvernul României va fi, alături de OECD, Guvernul Mongoliei și Insitutul IGES, gazda unui eveniment conex organizat pe 15 iulie: „An Interregional Dialogue on how SDG governance and policy coherence can accelerate action and progress on the SDGs in the post-COVID-19 era”. Vă vom ține la curent cu toate informațiile interesante pe canalele noastre de comunicare.
02/07/2020
România a urcat anul acesta la nivel global 4 poziții în clasamentul privind implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (de la 42 la 38).
Consilierul de stat Borbély László a participat miercuri la lansarea dashboard-ului Sustainable Development Report 2020, un raport etalon în domeniul dezvoltării durabile, realizat anual sub coordonarea profesorului Jeffrey Sachs pentru 166 de țări.
📑Conform indicatorilor, față de anul trecut, România a înregistrat progrese semnificative pentru Obiectivul 1 „Fără sărăcie” și Obiectivul 15 „Viață terestră”.
📝Datele prezentate astăzi ne arată că suntem pe drumul cel bun, chiar sunt multe aspecte de îmbunătățit pentru a ajunge la nivelul celorlalte țări europene. Provocări, mai mult sau mai puțin semnificative, rămân pentru toate celelalte obiective.
În mod special, avem de recuperat în ceea ce privește „Reducerea inegalităților” și „Viața acvatică”. Un alt aspect care ar trebui să trezească un semnal de alarmă este faptul că ne aflăm pe un trend descendent la Obiectivul privind calitatea educației.
Acest tip de rapoarte sunt extrem de utile întrucât ne prezintă o radiografie a situației în care ne aflăm și ne ajută să luăm decizii fundamentate care să rezolve cele mai acute probleme. Aceasta este și rațiunea pentru care, la nivel național dezvoltăm, împreună cu INS, în cadrul proiectului „România Durabilă” , un set de indicatori de dezvoltare durabilă.
Datele complete pot fi consultate la acest link.
02/07/2020
România și-a îmbunătățit semnificativ performanțele în ultimii 5 ani în ceea ce privește economia circulară, ne relevă un studiu realizat de unul dintre cele mai importante think-tank-uri din Uniunea Europeană, The European House – Ambrosetti, împreună cu Fundația ENEL.
📈Asta ne indică faptul că țara noastră are un potențial mare în ceea ce privește tranziția de la o economie liniară la una circulară. Pe înțelesul tuturor, trebuie să schimbă modul în care producem și modul în care consumăm, să gestionăm eficient resursele și deșeurile.
🌀Este clar că acest tip de economie este o oportunitate de dezvoltare pe termen mediu și lung, ce ar conduce inclusiv la creșterea nivelului productivității muncii. Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă propune direcții de acțiune în acest demers.
📝Noul Plan de acțiune pentru economia circulară, adoptat de Comisia Europeană, este unul dintre principalele elemente constitutive ale Pactului verde european, noua agendă a Europei pentru creștere durabilă adoptat de Comisia Europeană.
Cu toții trebuie să se concentrăm pe proiectarea și crearea unei economii circulare, pentru a ne asigura că resursele utilizate sunt menținute în economia UE cât mai mult timp posibil.
01/07/2020
Până pe 16 iulie, este deschis apelul de selecție a experților din cadrul platformei pentru finanțare europeană. Recent, Parlamentul European a adoptat Regulamentul privind Taxonomia UE (RT). Acesta prevede instituirea de către Comisia Europeană a unei Platforme privind Finanțarea Durabilă, a cărei atribuție principală este aceea de a oferi consultanță în stabilirea criteriilor tehnice de selecție pentru taxonomia UE.
Noua structură va fi formată din 57 de membri, dintre care 50 vor fi selectați în cadrul acestui apelului care a fost lansat în data de 18 iunie 2020, valabil o perioadă de patru săptămâni (termen 16 iulie).
Platforma va fi alcătuită în mod echilibrat din:
📍reprezentanți ai instituțiilor financiare și de supraveghere europene
📍experți care reprezintă părțile interesate private relevante, societatea civilă sau mediul academic.
Detaliile privind modalitatea prin care părțile interesate își pot depune candidatura sunt disponibile la link-ul din comentarii👇.
29/06/2020
#ZiuaInternationalaaDunarii Dunărea este cea mai importantă apă care străbate România și care colectează aproape toate râurile de pe teritoriul țării. Modul în care gestionăm apele, se reflectă într-un final asupra Dunării. Este mai clar ca niciodată că avem nevoie de o viziune durabilă prin care să valorificăm această resursă foarte importantă pentru România.
De la transport, la pescuit și până la activitățile de agrement, 📒Strategia națională pentru dezvoltare durabilă a României 2030 reprezintă o soluție la problemele cu care se confruntă astăzi bazinul hidrografic al României.
📲Vom discuta mai multe despre aceste aspecte mâine, începând cu ora 12:00, într-o videoconferință organizată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, care va fi transmisă LIVE pe pagina de Facebook.
26/06/2020
Noua economie în regiunea Mării Negre este o temă deosebit de relevantă pentru dezvoltarea durabilă a României. Cu o cifră de afaceri de 566 miliarde EURO și cu 5 milioane de locuri de muncă, economia albastră reprezintă un sector important pentru întreaga Uniune Europeană. Deschiderea la Marea Neagră și accesul la resursele acesteia ne oferă oportunități de dezvoltare durabilă pe care trebuie să le valorificăm. Avem nevoie de o concepție coerentă, în acord cu Agenda 2030 și cu Pactul Ecologic European, dar și de parteneriate puternice. Acesta este și motivul pentru care am inițiat o serie de evenimente care să întărească rolul României în regiunea Mării Negre.
26/06/2020
ComisiaEuropeana – Date demografice de analizat
Se pare că numărul și structura populației din UE se vor modifica semnificativ în următoarele decenii, conform unui raport publicat de Comisia Europeană.
Populația activă ar urma să scadă cu 18% până în 2070, iar ponderea persoanelor de peste 65 de ani va crește de la 20% la 30%. În același timp, populația UE va reprezenta mai puțin de 4 % din populația lumii peste 50 de ani.
Există și o premiză pozitivă: creșterea speranței de viață. Dinamica demografică din următorii ani este un element esențial de care guvernele trebuie să țină cont în elaborarea politicilor publice. Cu un număr foarte mare de persoane active care au emigrat, ne confruntăm cu probleme demografice la nivel național. Soluțiile recomandate de Comisia Europeană sunt în concordanță cu principiile dezvoltării durabile:
⏺investiţii în formarea celor mai puţin calificaţi
⏺ stimularea productivităţii mizând pe o economie digitală şi neutră de carbon.
De asemenea, o altă componentă importantă este reprezentată de categoria „silver generation”. Persoanele de peste 60 de ani au o contribuție semnificativă în societatea noastră iar această categorie trebuie apreciată și încurajată să fie cât mai prezentă în spațiul public. În perioada următoare, ne-am propus să intensificăm activitatea pe aceste segmente ce pot contribui la consolidarea unei societăți sustenabile.
24/06/2020
Peste 100 de participanți din 22 de țări au fost astăzi parte a workshop-ului internațional organizat în premieră, de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în colaborare cu Rețeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă (European Sustainable Development Network – ESDN).
Evenimentul a prilejuit un dialog deschis între reprezentanți la nivel înalt: Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi, Olga ALGAYEROVA, Secretar executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite, Ionel DANCĂ, Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Annika LINDBLOM, Președinte European Sustainable Development Network, experți și reprezentanți guvernamentali din Franța, Belgia, Germania, Austria, Elveția, Olanda, Italia, România. Mulțumim tuturor participanților! Comunicatul de presa aici.
23/06/2020
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, workshop internațional în parteneriat cu Rețeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă. Mai multe detalii aici
22/06/2020
#SmartCitiesDays 68% din populația globală va trăi în orașe până în 2050. O comunitate urbană durabilă este un oraș inovator, un oraș smart care folosește avantajele tehnologice pentru a spori calitate vieții cetățenlilor.👨👨👧👦
Consilierul de stat Borbély László a discutat astăzi despre oportunitățile orașelor pentru dezvoltarea inteligentă, în cadrul Dezbaterii Naționale Smart City #SmartCitiesDays, dezbatere ce s-a bucurat și de intervenția Prim-ministrului Ludovic Orban și a președintelui Autorității Naționale pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș.
📲Modul în care gestionăm dezvoltarea orașelor trebuie să aibă la bază principiile sustenabilității. În timp ce orașele dețin cea mai mare parte a bogăției lumii, ele produc 70% din emisiile de CO2 și consumă două treimi din energia din întreaga lume.
Desigur, pentru o dezvoltare durabilă trebuie să avem o abordare holistică prin care să fie avut în vedere zonele metropolitane, dar și rolul comunităților locale în noul context.
De aceea, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă își propune să aducă mereu la masa decizională toți factorii interesanți, decidenții, companiile astfel încât împreună să materializăm obiectivele din #Agenda2030 #GuvernulRomaniei
18/06/2020
O nouă videoconferință, o nouă ocazie de a găsi soluții pragmatice pentru depășirea provocărilor aduse de pandemia #COVID-19.
Consilierul de stat Borbély László a participat la panelul moderat în format Q&A de fostul președinte Emil Constantinescu, din cadrul e-Conferinței internaționale ”Strategies for Transformative Global Leadership”, organizată de Academia Mondială de Artă și Știință și Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, cu tema ”Rolul mediului academic în elaborarea unei viziuni și strategii pentru guvernanța globală în secolul XXI”.
📍Împreună cu Prof. Jeffrey Sachs, Universitatea Columbia și Director al Centrului ONU de Dezvoltare Durabilă și reprezentanți de marcă ai mediului academic a fost dezbătută nevoia conectării mediului academic la politicile publice stringente.
📍La nivelul Departamentului a fost asigurat un cadru organizat pentru consultări și schimb de informații între diferiții actori implicați în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă prin înființarea Consiliului Consultativ.
Consiliul oferă suport științific și contribuie la identificarea și promovarea unei abordări inovative în domeniul dezvoltării durabile.
17/06/2020
O mie de hectare de pământ fertil din Oltenia, unde s-ar putea face agricultură, se transformă în fiecare an în nisip. Deșertificarea este unul dintre cele mai vizibile efecte ale schimbărilor climatice cu impact considerabil asupra vieții de zi cu zi. România se confruntă cu acest fenomen fiind una dintre cel 7 țări membre UE serios afectate conform unui raport al Curții de Conturi Europene. De ziua ONU privind seceta și deșertificarea subliniem că este foarte important să nu neglijăm acest fenomen, motiv pentru care l-am introdus și în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.
Modul în care se interconectează schimbările climatice, deșertificarea și declinul biodiversității este reprezentat în imaginea alăturată.
Sursa: Curtea de Conturi Europeană
16/06/2020
♻️Drumul spre o economie durabilă este incontestabil unul plin de provocări. Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă are la bază o cooperare strânsă cu toți factorii implicați, inclusiv cu mediul privat.
Acest sector poate fi o forță esențială în schimbarea de paradigmă, prin promovarea unor soluții creative și inovative.
💻Videoconferința Sustenabilitate în afaceri la care a participat consilierul de stat Borbély László astăzi alături de reprezentanți ai companiilor private importante din România a arătat câteva priorități:
✅avem nevoie de menținerea unei relații strânse între sectorul public-privat
✅întreaga noastră activitate trebuie să aibă la bază sustenabilitatea
✅trebuie să urmărim permanent ce se întâmplă la nivelul UE la nivel de politici de relansare economică și să fim pregătiți pentru a accesa fonduri în această perioadă pentru sprijinirea proiectelor durabile
✅necesitatea pregătirii unor proiecte consolidate având în vedere flexibilizarea posibilităților de finanțare în contextul pandemiei #COVID și al Planului Ecologic European, elementul central al redresării economice.
15/06/2020
💧Un cuvânt atât de simplu care desemnează tot ce ne înconjoară: APA. Viața nu ar fi posibilă fără acest element esențial. #ODD6 este, prin urmare, unul dintre cele mai importante Obiective pentru Dezvoltare Durabilă. În România, cu toate că s-au făcut mici progrese, încă reprezintă o problemă accesul la rețelele de apă potabilă, mai ales în mediul rural. De asemenea, aproximativ un sfert din populație nu are acces la o baie, un duș și la o toaletă în incinta casei. Cifrele din Semestrul European – Raportul de țară, ne arată clar că avem nevoie de acțiune. Strategia națională pentru dezvoltare durabilă propune până în 2030:
🔹Creșterea substanțială a eficienței de utilizare a apei în toate sectoarele și asigurarea unui proces durabil de captare și furnizare a apei potabile, pentru a face față deficitului de apă;
🔹 Conectarea gospodăriilor populației din orașe, comune și sate compacte la rețeaua de apă potabilă și canalizare în proporție de cel puțin 90%;
🔹Creșterea accesului la apă potabilă pentru grupurile vulnerabile și marginalizate.
O analiză completă pentru ODD6 găsiți la link-ul de aici.
12/06/2020
Întotdeauna am apreciat rolul mediului academic într-o societate dezvoltată durabil și sustenabil. Cred că este nevoie de o intensificare a relațiilor dintre sistemul public și mediul academic pentru a valorifica provocările vremurilor pe care le trăim, în beneficiul oamenilor.
📑În acest spirit am încheiat un acord de colaborare cu președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului Centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință, domnul Emil Constantinescu.
Punctual, prin acest acord ne dorim să ne sprijinim reciproc acțiunile pentru implementarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă, dar și să lucrăm la creionarea unei viziuni unitare în ceea ce privește reconstrucția post-pandemie pe mai multe planuri.
👨👨👧👧Vom implica și cetățenii în acest demers, prin identificarea unor instrumente prin care publicul larg să poată contribui la implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.
11/06/2020
Cu toate că în ultima perioadă criza sanitară a fost percepută ca principalul pericol la adresa societății, pe termen mediu și lung schimbările climatice pot fi la fel de periculoase. Putem spune că acestea reprezintă o „pandemie cu ardere lentă”. În acest context, Uniunea Europeană a lansat consultările publice pentru actualizarea Strategiei europene de adaptare la schimbările climatice.
✅Dacă aveți expertiză în domeniu, aveți oportunitatea să contribuiți la acest document care vizează combaterea uneia dintre cele mai mari provocări cu care Uniunea Europeană și întreaga omenire se vor confrunta în următoarele decenii.
▶️Completați chestionarul de aici
📅Termen limită: 20 august.
05/06/2020
👫#ODD5 Într-o societate dezvoltată, genul nu ar trebui să influențeze perspectivele, demnitatea și calitatea vieții persoanei.
📑Datele din Raportul de țară pentru România arată:
✅diferențele salariale generate de inegalitatea de gen sunt la un nivel scăzut în România față de media europeană
✅situația inegalităților de gen în ceea ce privește participarea la educație se află sub media europeană. Acesta este un aspect pozitiv care ar putea avea efecte favorabile pe termen mediu și lung, întrucât accesul la educație reprezintă o componentă esențială a egalității de șanse.
De aceea, până în #2030, Strategia națională de dezvoltare durabilă propune:
• eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor, în sferele publice și private, inclusiv a traficului, exploatării sexuale și a altor tipuri de exploatare;
• asigurarea participării depline și eficiente a femeilor și a egalității de șanse la ocuparea posturilor de conducere la toate nivelurile de luare a deciziilor în viața politică, economică și publică.
Mai multe informații 👉 aici
03/06/2020
Consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă participă, în calitate de speaker la videconferința Rolul mediului academic în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în timpul crizei COVID-19, alături de fostul președinte Emil Constantinescu și de alți 3 foști președinți ai Republicii Mauritius, Albania, Ecuador.
Videconferința este organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în parteneriat cu Centrul Internațional Nizami Ganjavi.
03/06/2020
Avem nevoie de creativitatea și inițiativa tinerei generații!
Acesta a fost mesajul coordonatorului Departamentului trasnmis astăzi tinerilor care au participat la videoconferința „Împreună pentru dezvoltare durabilă – noi suntem generația următoare”, pe care am organizat-o împreună cu UNICEF Romania. Noi credem că, de fapt, cu toții îmbrățișăm principiile sustenabilității, pentru că ne dorim să le lăsăm copiilor și nepoților noștri un mediu curat și o societate echitabilă. Un pas esențial în această direcție este să punem în practică Strategia pentru dezvoltare durabilă. Le mulțumim tuturor copiilor care ne-au urmărit, doamnei ministru al Educației Monica Anisie și reprezentantului UNICEF în România, Peter Bult pentru colaborarea excelentă. Mai multe informații despre eveniment aici
28/05/2020
Deputatul Iulian Iancu, intervenție la conferința ROHYDROHUB. Prezentarea poate fi urmărită aici.
Vă invităm să urmăriți una dintre cele mai interesante prezentări de la evenimentul „RO-HYDROHUB, hidrogenul ca vector alternativ de energie”. Domnul deputat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților, a expus cele mai importante evoluții la nivel european privind aplicațiile cu Hidrogen cât și modul în care acestea pot fi adaptate în România.
22/05/2020
🆕Vești bune de #ZiuaBiodiversității! Comisia Europeană a adoptat recent o nouă strategie privind biodiversitatea, dar și strategia „De la fermă la consumator, pentru construirea unui sistem alimentar sănătos și durabil.”
Ambele sunt documente în conformitate cu Planul Ecologic European și au fost așteptate de toți factorii interesați. Pentru #Romania, acestea au o importanță deosebită întrucât țara noastră dispune de:
✅una dintre cele mai bogate biodiversități din Europa
✅suprafață agricolă importantă, cu potențial să aprovizioneze consumatorii cu produse proaspete din lanțul scurt alimentar.
📚Documentele pot fi consultate la link-ul din comentarii. 🔎Cele două teme sunt de mare interes pentru implementarea Strategiei naționale de dezvoltare durabilă, motiv pentru care vom continua să fim activi în aceste domenii.
20/05/2020
⚕️„Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează” – Schopenhauer
Sănătatea publică a devenit indiscutabil principala preocupare a societății în care trăim.
Raportul de țară din cadrul #SemestruluiEuropean 2020 ne arată că la majoritatea indicatorilor aferenți #ODD3 s-au înregistrat progrese la nivel național. Cu toate acestea, din păcate, speranța de viață la naștere este în continuare sub media europeană.
Această perioadă poate impulsiona o rearanjare a prioritățiilor societății și punerea sănătății cetățeniilor în centrul preocupărilor. Criza generată de coronavirus ne-a arătat că sănătatea este motorul vital al societății în care trăim
Analiza completă poate fi citită la link-ul din comentarii.
19/05/2020
La fel ca și acest cub rubik, când vorbim de problemele de mediu din #România și de calitatea aerului, fiecare factor de decizie și de acțiune trebuie să fie la locul lui și să își îndeplinească rolul și obiectivele.
Noi, la nivelul departamentului, am revizuit Strategia de Dezvoltare Durabilă iar până la sfârșitul anului:
✅vom avea indicatorii de dezvoltare durabilă, inclusiv cei care țin de calitatea aerului și astfel, o imagine clară a situației
✅vom finaliza Planul de Acțiune pe următorii 10 ani.
🤝Este clar că avem nevoie să punem umărul cu toții în aceste demersuri, 🗒 să ne organizăm mai bine.
📣Pentru o abordare coerentă, consilierul de stat Borbély László a lansat astăzi un apel către toți cei care vor să ne fie parteneri. Mesajul a fost transmis în cadrul dezbaterii “Calitatea aerului în România, investițiile de mediu, prioritate în actuala criză a coronavirusului”, organizată de Dc News, la care au participat:
▫️Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe
▫️Europarlamentarul Rovana Plumb
▫️factori de decizie ai instituțiilor publice, reprezentanți din mediul privat și din societatea civilă.
15/05/2020
📣 #consultarepublica Comisia Europeană lucrează la revizuirea Strategiei de finanțare durabilă care va avea un impact considerabil asupra societății europene în următorii ani. Documentul este în consultare publică – acum este momentul oportun să vă exprimați punctul de vedere dacă aveți expertiză în domeniu.
Strategia:
• va constitui o foaie de parcurs cu acțiuni pentru creșterea investițiilor private în proiecte și activități durabile
• își propune să ofere suport pentru acțiunile prevăzute în Pactul Ecologic European și pentru a gestiona și integra riscurile climatice și de mediu în sistemul financiar.
ℹ În condițiile pandemiei, România se alătură statelor membre care susţin redresarea Uniunii Europene având la bază Pactul Ecologic European. Tranziția către o economie decarbonificată necesită însă investiții consistente atât din fonduri publice cât și private.
Accesați formularul de la acest link unde regăsiți documentul și mai multe informații. Contribuția voastră poate avea impact asupra procesului de redresare economică.
Termenul limită este 15 iulie 2020.
15/05/2020
🌐 Care sunt vulnerabilitățile care au permis apariția pandemiei și cum pot fi ele corectate? Ce domenii de activitate trebuie să devină o prioritate 🔝 pentru noi astfel încât să răspundem mai bine la provocările viitorului? Sunt câteva din întrebările pe care le-am dezbătut joi în cadrul videoconferinței Cum va arăta lumea după pandemie?, organizată de Black Sea Universities Network cu parteneri de dialog de seamă dintre care îi menționez pe președintele Emil Constantinescu și prof. Jeffrey Sachs (University Columbia).
🔎Un lucru este cert și l-am convenit cu toții: viața nu trebuie să se oprească, trebuie să ne adaptăm rapid la noile condiții, să continuăm fim activi, mobilizând forțele din toate mediile de interes (academic, cercetare, politic, diplomatic) și să găsim soluții concrete pentru oameni.🤝
12/05/2020
🔈Continuăm să fim activi în promovarea Agendei2030 la nivel regional. Astăzi coordonatorul Departamentului a participat la întâlnirea board-ului consultativ al Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă (ESDN) – una dintre cele mai importante organizații implicate în implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă.
🇷🇴Romania a devenit membru al acestei rețele în urmă cu câteva luni, iar acum lucrăm intens la pregătirea unui workshop internațional cu reprezentare la nivel înalt care va avea ca temă impactul pandemiei Covid19 asupra implementării Agendei 2030.
🔎Una dintre preocupările ESDN pentru perioada următoare este legată de Pactul Ecologic European. Este extrem de important ca prioritățile Comisiei Europene privind decarbonizarea să rămână de actualitate chiar și în contextul pandemiei. De asemenea, consilierul de stat a propus ca ESDN să se aplece mai mult asupra Semestrului European care include în Rapoartele de țară o monitorizare a ODD-urilor. Ne bucurăm că această propunere a primit feedback pozitiv ✅din partea membrilor board-ului consultativ.
👉Urmăriți-ne în continuare pe canalele noastre de comunicare pentru informații actualizate despre workshop-ul menționat anterior.
11/05/2020
România înregistrează cifre bune în ceea ce privește producția agricolă. Suntem în topul țărilor europene atunci când vine vorba despre cereale sau plante oleaginoase. Totuși, pentru punerea în practică a ODD 2 sunt necesare politici inspirate care să transforme agricultura românească într-una durabilă.
Raport de țară #2020 – datele din Semestrul European aferente #ODD2 ne arată că sectorul agricol din #România este competitiv și se poate dezvolta prin creșterea investițiilor în cercetare-dezvoltare.
De asemenea, este necesară ⬆️creșterea suprafeței destinate agriculturii ecologice, mai ales că #România are potențial în acest sens. Pe de altă parte, se remarcă faptul că emisiile de amoniac sunt sub media europeană.
Avem multe de făcut – provocarea pentru #2030 este creșterea productivității fără a provoca daune mediului înconjurător. Conform Strategiei naționale, este extrem de important să avem capacitatea de a oferi hrană suficientă dar și sănătoasă. Rata obezității este în continuare sub media europeană, însă trebui menținută sub control.
Pandemia #COVID19 va avea un impact negativ asupra persoanelor care întâmpină dificultăți pentru a-și asigura hrana zilnică. Mai multe despre acest aspect și despre situația ODD 2 în România aici.
09/05/2020
MESAJUL CONSILIERULUI DE STAT LÁSZLÓ BORBÉLY CU OCAZIA ZILEI EUROPEI (1 MAI) – VIDEO AICI
ZiuaEuropei, sărbătoarea anuală a păcii și unității în Europa ne găsește anul acesta într-o perioadă plină de provocări, dar și de oportunități. Astăzi este nevoie să fim mai solidari ca niciodată și mai deschiși către dialog, pentru a face mai mult pentru oameni. Astfel, împreună, putem reuși să repornim economiile, să construim o societate mai puternică, durabilă și sustenabilă. Pentru asta, #România s-a alăturat țărilor din Uniunea Europeană care susțin ca Pactul Ecologic European să fie principalul motor al reconstrucției. La mulți ani, Europa!
#9mai #ZiuaEuropei #PactulEcologicEuropean
06/05/2020
Economia circulară este printre principalele direcții de acțiune ale Pactului Ecologic European. Unul dintre cele mai importante think-tank-uri din Uniunea Europeană, The European House – Ambrosetti, derulează împreună cu Fundația ENEL studiul ”Europa Circulară” ce vizează tranziția de la o economie liniară, la una circulară. România este alături de Spania, Italia și Belgia una dintre țările incluse în acest demers ambițios care își propune să facă o radiografie a stadiului economiei circulare în Europa. Focus Grupul la care a participat coordonatorul Departamentului a adus împreună multe voci importante, promotoare ale acestui concept în România, care cred cu adevărat în potențialul țării noastre. Vom continua să fim parteneri cu toate entitățile care acționează pentru promovarea acestui model de business, la fel ca și până acum.
♻️Economia circulară reprezintă mai mult decât o gestionare eficientă a deșeurilor și este o oportunitate de dezvoltare pe termen mediu și lung. Propunerea României pentru programele operaționale din următorul exercițiu financiar include o componentă pentru economia circulară în cadrul Programului Operațional Dezvoltare Durabilă care are potențialul de a sprijini investitorii din această zonă și de a o face mai atractivă✅. Avem determinarea să fim activi pentru realizarea unui plan de acțiune care să fie parte din demersul nostru mai larg de implementare a #Agendei2030.
06/05/2020
Strategia națională pentru dezvoltare durabilă este una dintre principalele soluții pentru combaterea crizei #Covid19 și mai ales pentru reconstrucția ce urmează, pe toate planurile. Aceasta a fost una dintre concluziile video-conferinței la care a participat coordonatorul Departamentului, reuniunea inter-instituțională în domeniul afacerilor europene găzduită de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania.
Noua etapă în care intrăm trebuie tratată ca o oportunitate pentru consolidarea unei societăți sustenabile. Nu întâmplător, mai multe țări de la nivelul Uniunii Europene printre care și #România susțin ca Pactul Ecologic European să fie principalul motor al reconstrucției. În acest sens, trebuie să fim foarte bine pregătiți la nivelul tuturor instituțiilor astfel încât să avem o abordare coerentă care să permită o implementare eficientă a programelor de acestor tip.
Un alt subiect important discutat a fost reprezentat de Rapoartele de țară din cadrul Semestrului European care vor conține o evaluare pe cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă. Acest lucru ne va ajuta la:
👉o mai bună raportare
👉adoptarea unor politici publice mai eficiente.
01/05/2020
MESAJUL CONSILIERULUI DE STAT LÁSZLÓ BORBÉLY CU OCAZIA ZILEI MUNCII (1 MAI) – VIDEO AICI
Ziua Muncii, un nou prilej de a promova obiectivele de dezvoltare durabilă în care noi credem cu tărie. Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă prin ODD8 – Muncă decentă și creştere economică susține condiții optime pentru toţi muncitorii indiferent de gen, locaţie geografică şi descendenţă.
Motto-ul „nimeni nu rămâne în urmă” trebuie să fie îmbrățișat mai mult ca oricând. Avem multe de făcut, în special în contextul actual, pentru a asigura generațiilor viitoare un trai mai bun.
29/04/2020
Hidrogenul – alternativă importantă la combustibilul fosil, atât de dăunător mediului înconjurător. Astăzi, consilierul de stat Borbély László a participat la o 💻 videoconferință productivă cu reprezentanți din mediul academic și de cercetare care lucrează la identificarea soluțiilor pentru folosirea hidrogenului ca resursă energetică.
Este clar că avem nevoie de o viziune care să dezvolte acest domeniu inovativ care are potențialul de a oferi soluții concrete. Și pentru că vorbim despre concret, ✅pregătim organizarea unui webinar care să reunească toți factorii interesați. Ne dorim să identificăm blocajele existente și să găsim împreună soluții pentru depășirea acestora.
🔎 În condițiile în care o parte din energia produsă în România provine din resurse poluante, avem nevoie de explorarea unor soluții inovatoare care să le înlocuiască. Activitățile de cercetare și inovare reprezintă principalele direcții de acțiune pe care trebuie să le urmăm pentru a utiliza noi tipuri de resurse. Totodată, decarbonizarea reprezintă principala preocupare a Pactului Ecologic European. Se vorbește despre o susținere financiară importantă din partea Uniunii Europene, iar #Romania trebuie să fie pregătită cu un plan bine pus la punct astfel încât să le folosească la potențialul maxim.
FĂRĂ SĂRĂCIE – ANALIZA PROGRESULUI ROMÂNIEI CONFORM RAPORTULUI DE ȚARĂ
În lupta împotriva sărăciei, România a reușit să facă anumite progrese în ultimii ani, însă decalajele față de media europeană persistă. Printre indicatorii la care avem mult de recuperat sunt: numărul de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, accesul la apă curentă și toalete interioare, dar și rata de supraaglomerare. Pe de altă parte, față de media europeană ne poziționăm mai bine în ceea ce privește locuințele fără probleme de izolație.
Pandemia de coronavirus va avea cu siguranță un impact negativ în plan socio-economic care va fi resimțit mai ales de persoanele vulnerabile. Este nevoie de acțiune astfel încât să îndeplinim 💹țintele pentru 2030: eradicarea sărăciei extreme pentru toți cetățenii și reducerea cu cel puțin jumătate a numărului cetățenilor care trăiesc în sărăcie relativă.
Analiza completă aici
28/04/2020
ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU SIGURANȚĂ ȘI SĂNĂTATE LA LOCUL DE MUNCĂ
Respectarea normelor pentru siguranță și protecție la locul de muncă salvează vieți! În contextul actualei pandemii este cu atât mai important să ne conformăm regulilor formulate de autorități și specialiști astfel încât să ne protejăm pe noi, dar și pe cei din jurul nostru. De ziua internațională pentru siguranță și sănătate la locul de muncă, subliniem că într-o societate durabilă muncitorii au condiții optime pentru a-și desfășura activitatea. Prin #ODD8 – Muncă decentă şi creştere economică ne propunem protecția dreptului la muncă și promovarea mediilor de lucru sigure și securizate pentru toți lucrătorii.
23/04/2020
Mesajul consilierului de stat Borbély László despre importanța dezvoltării durabile în contextul pandemiei. VIDEO AICI
22/04/2020
Ziua Pământului
Anul acesta, de #MotherEarthDay, Pământul a primit o pauză de la poluarea cauzată de activitatea economică intensă și nesustenabilă. Din păcate, în această perioadă omenirea este în suferință. Aerul curat nu trebuie să fie o consecință a unei pandemii, ci un rezultat al politicilor publice integrate care să asigure un mediu sănătos pentru toți cetățenii. Noi credem cu tărie că putem trăi în armonie cu natura. Pe măsură ce activitatea economică a încetinit, emisiile de gaze cu efect de seră s-au redus semnificativ, ce-i drept temporar. Este semnalul de care poate aveam nevoie pentru a ne reaminti că fiecare dintre noi este parte din biosferă și că asta ne impune o responsabilitate sporită. Este semnalul că trebuie să continuăm să îmbrățișăm paradigma dezvoltării durabile, că avem nevoie de acțiuni concrete către o economie mai durabilă, care să funcționeze atât pentru oameni, cât și pentru planetă.
Știm ce avem de făcut. Prin #ODD15ViaţaTerestră din Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României ne-am asumat:
👉protejarea, restaurarea şi promovarea utilizãrii durabile a ecosistemelor terestre;
👉gestionarea durabilã a pãdurilor;
👉combaterea deşertificãrii;
👉stoparea şi repararea degradãrii solului şi stoparea pierderilor de biodiversitate
16/04/2020
Risipa alimentară este o problemă ecologică dar și una etică, mai ales în această situație globală dificilă care afectează în special persoanele vulnerabile. Pentru că în perioada Sărbătorilor tindem să cumpărăm mai multe produse alimentare și, implicit, să aruncăm mai multă mâncare, readucem în atenție principalele cauze ale risipei alimentare.
Cum putem combate asta? SIMPLU: ținând cont de câteva strategii de reducere a risipei alimentare pe care fiecare dintre noi, cu un efort minim, le poate pune în practică.
La nivelul României, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă are un rol activ în lupta împotriva risipei alimentare și în sporirea securității alimentare.
Acțiuni concrete – în urma unui proces de consultare, Guvernul României a adoptat, pe 30 ianuarie 2019, normele de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare pe întreg lanțul agroalimentar. Astfel, toți operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.
07/04/2020
Ziua internațională a Sănătății
Pandemia de coronavirus produce cu siguranță transformări fundamentale la nvielul societății. Printre acestea se numără și modul în care ne raportăm la sănătatea publică și individuală. Criza sanitară ne-a arătat că societatea are încă vulnerabilități. De Ziua Internațională a Sănătății, reluăm îndemnul la a pune viața sănătoasă pe primul plan în reconstrucția ce va urma după actuala criză. Mulțumim cadrelor medicale care în aceste momente sunt în prima linie a luptei împotriva pandemiei.
Haideți să respectăm recomandările autorităților așa cum ne îndeamnă și personalul medical de la Spitalul Victor Babeș în poza alăturată.
30/03/2020
INTERVENȚIA CONSILIERULUI DE STAT LÁSZLÓ BORBÉLY ÎN CADRUL CELEI DE-A 19-A ÎNTÂLNIRI A PUNCTELOR FOCALE OECD – VIDEO AICI
România face pași hotărâți în vederea asigurării coerenței politicilor publice ca instrument pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Am început deja să construim solid pe baza recomandărilor OECD. Cadrul instituțional format din Comitetul Interdepartamental, Consiliul Consultativ și Nucleele de dezvoltare durabilă reprezintă unul dintre exemplele ilustrative în acest sens. Mai mult, Planul de acțiune, Codul Român al Sustenabilității și alte elemente pe care le vom dezvolta prin proiectul POCA vor aduce cu siguranță un plus pentru asigurarea coerenței politicilor și pentru implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă. De asemenea, continuăm să jucăm un rol important și la nivel internațional. România este printre inițiatoarele unui hub global care să faciliteze cooperare inter-statală și schimbul de bune practici. Ne propunem să contribuim în perioada următoare la dezvoltarea acestuia astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor cât mai multor state.
Așa cum am mai spus, suntem determinați, ca în spiritul Agendei 2030, să promovăm solidaritatea, partneriatele și cooperare penru găsirea celor mai bune soluții, mai ales în situația dificilă în care ne aflăm.
25/03/2020
Străbatem în aceste momente o situație extrem de dificilă care în urmă cu puțin timp părea foarte îndepărtată. Pandemia de coronavirus a schimbat fundamental reperele lumii în care trăim. Din păcate, începem să înțelegem prin propria experiență de ce este extrem de important să consolidăm o societate pe principiile dezvoltării durabile. Reziliența, solidaritatea, nevoia de a nu lăsa pe nimeni în urmă sunt mai actuale ca niciodată. Acțiunile Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă au avut în ultimii trei ani rolul de a cultiva acest spirit. Chiar dacă momentan nu ne mai putem desfășura activitatea în maniera clasică, vom rămâne activi.
Ne propunem ca în perioada următoare să punem la dispoziția dumneavoastră conținut de calitate care să ne ofere posibilitatea să gândim pozitiv și să reflectăm asupra societății pe care dorim să o construim după ce vom depăși această criză. Așa cum am spus întotdeauna, doar împreună construim o societate durabilă!
21/03/2020
FORUMUL REGIONAL UNECE
Cu toate că anul acesta nu am putut să luăm parte fizic la lucrările Forumului Regional pentru Dezvoltare Durabilă, organizat de UNECE, am folosit avantajele pe care ni le oferă tehnologia pentru a rămâne conectați la evoluțiile regionale privind implementarea Agendei 2030. Este foarte important, mai ales în aceste momente dificile, să rămânem solidari și să ne unim forțele pentru a depăși împreună marile încercări la care suntem supuși. Mesajul nostru, în calitate de lider regional în promovarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Duraiblă, este să întărim cooperare și să găsim soluții la provocările globale.
Forumul a fost structurat pe patru sesiuni și a reunit lideri regionali și personalități cheie care acționează pentru implementarea Agendei 2030. Printre vorbitori s-au enumerat Amina Mohammed, secretar general adjunct ONU, și Olga Algayerova, secretar executiv UNECE.
În colaborare cu OECD am organizat, de asemenea, un eveniment conex care a avut ca temă accelerarea implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă prin asigurarea coerenței politicilor publice. Ne-au fost alături coordonatori pentru implementarea Agendei 2030 din Suedia, Austria și Malta.
Strutuctura instituțională pe care am realizat-o pentru a pune în practică Strategia națională pentru dezvoltare durabilă, a fost apreciată de toți participanții de la evenimentul conex. Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, Consiliul Consultativ și nucleele din instituțiile publice au un rol foarte important pentru finalizarea Planului de acțiune și implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă.
09/03/2020
László Borbély: Comisia Europeană a lansat fondul de investiții BlueInvest în valoare de 75 milioane de euro
Comisia Europeană a lansat fondul de investiții BlueInvest în valoare de 75 milioane de euro. Resursele financiare alocate pentru implementarea Pactului Ecologic European vor fi în valoare de aproximativ de 1 trilion de euro. România trebuie să își coordoneze eforturile și să formuleze o poziție unitară care să devină baza unei utilizări eficiente ale acestor fonduri. Conferințele de tipul celei care a debutat astăzi la Universitatea Ovidius din Constanța reprezintă pași concreți în această direcție având în vedere că reunește specialiști din regiune care au capacitatea de a oferi un model de dezvoltare sustenabil.
Suntem centru regional recunoscut în promovarea Agendei 2030 iar acest lucru ne oferă posibilitatea să fim un catalizator și în zona Mării Negre. Potențialul de dezvoltare pe care ni-l oferă deschiderea la mare este uriaș. Ca să îl atingem avem nevoie de o cooperare strânsă în spiritul dezvoltării durabile. Din momentul publicării Pactului Ecologic European este clar că viitorul Uniunii Europene stă sub semnul sustenabilității. Agenda 2030 și Strategia națională pentru dezvoltare durabilă reprezintă un vehicul prin care România își poate atinge obiectivele strategice inclusiv în zona Mării Negre
Conferința dedicată economiei albastre include 6 sesiuni plenare care se desfășoară pe parcursul a două zile. Educația și inovația, energia regenerabilă, ecosistemele și pescuitul se află printre temele abordate. Pentru fiecare dintre aceste domenii sunt vorbitori cu expertiză printre care se numără: Ion MUNTEANU, guvernator al Rezervației Delta Dunării, prof. dr. Sorin RUGINĂ, rector al Universității „Ovidius, amb. Michael CHRISTIDES, secretar general BSEC, prof. dr. Adrian CURAJ, director UEFISCD, prof. dr. Eden MAMUT, secretar general BSUN. De asemenea, renumitul economist Jeffrey SACHS a transmis un mesaj video.
05/03/2020
SEMESTRUL EUROPEAN INCLUDE OBIECTIVELE PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ
Recent a fost publicat Raportul de țară din cadrul Semestrului European. Este pentru prima oară când rapoartele de țară includ Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă cât și un capitol dedicat dezvoltării durabile. Acest lucru reprezintă încă o dovadă că viitorul stă sub semnul sustenabilității. În ceea ce privește principalele elemente referitoare la dezvoltarea durabilă, raportul subliniază că în viitorul apropiat va fi o provocare renunțarea la energia provenită din combustibilii fosili. Mai mult, sunt câteva zone în care oamenii își vor pierde locurile de muncă. De aceea, este extrem de important ca fondurile pe care urmează să le primim să fie direcționate pentru transformarea zonelor respective și pentru oferirea de noi oportunițăți de carieră.
Raportul poate fi studiat aici.
04/03/2020
EUROBAROMETRU PRIVIND PROBLEMELE DE MEDIU
Aproape 90% dintre români spun că protecția mediului este importantă pentru ei, conform celui mai recent Eurobarometru. De asemenea, respondenții dinRomânia au identificat poluarea (aerului, solului, apelor) ca cea mai importantă problemă de mediu. Procentele sunt apropiate de media UE. Pe de altă parte, se observă că sub o treime dintre respondenți au declarat că întreprind acțiuni care ar putea ajuta la combaterea poluării – spre exemplu colectarea selectivă a deșeurilor. Acest lucru se întâmplă, din păcate, și din cauza faptului că nu toate județele oferă instrumente, precum sisteme integrate de management al deșeurilor, care să încurajeze și să faciliteze aceste moduri de acțiune.
Autoritățile sunt datoare să vină în întâmpinarea nevoilor exprimate de cetățeni. Datele arată clar că oamenii așteaptă acțiuni instituționale astfel încât poluarea să nu le afecteze sănătatea. În același timp, este evident că trebuie să încurajăm o implicare activă a cetățenilor. Acțiunile de promovare și de conștientizare privind o viață durabilă sunt prin urmare deosebit de importante. Vom continua așadar popularizarea Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă astfel încât să angrenăm cât mai mulți oameni în eforturile de a construi o societate sustenabilă.
Mai multe informații la acest link
03/03/2020
Forumul Regional UNECE este unul dintre cele mai importante evenimente din regiune privind Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Evenimentul reunește la Geneva reprezentanți la nivel înalt din aproximativ 50 de state cu scopul de a impulsiona punerea în practică a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Anul acesta România a fost aleasă să co-prezideze conferința. Acest lucru reprezintă o recunoaștere a activității noastre și a poziției de lider regional în promovarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă. În cadrul panelului principal vor lua cuvântul doamna Amina Mohamed, secretar-general adjunct al ONU, doamna Olga Algayerova, secretar executiv UNECE, dar și alte personalități cu expertiză în implementarea Agendei 2030.
26/02/2020
Un grup de liceeni din Târgu Mureș au venit să viziteze Guvernul României și să afle mai multe despre activitățile Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Tinerii fac parte dintr-o asociație care are printre preocupări și proiecte de sustenabilitate. Faptul că există atitudine civică din partea noii generații este un lucru extraordinar care trebuie încurajat. În urma discuțiilor am stabilit că vom fi parteneri în organizarea unui eveniment la Târgu Mureș. Tinerii ne-au confirmat așteptările referitoare la capacitatea lor de a schimba în bine societatea. Avem încrederea că cei prezenți pot avea un impact pozitiv asupra orașului Târgu Mureș care are unele întârzieri în ceea ce privește anumite aspecte de dezvoltare durabilă.
26/02/2020
FINANȚARE PENTRU PROMOVAREA OBIECTIVELOR DE DEZVOLTARE DURABILĂ
Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Iasi pentru Granita Romania-Republica Moldova a lansat un concurs de granturi mici în cadrul proiectului Shaping fair cities, finanțat de Comisia Europeană. Sunt eligibile proiecte de comunicare și conștientizare legate de implementarea în România a Agendei 2030, cu accent pe obiectivele 5 (egalitate de gen), 11 (orașe durabile), 13 (acțiune climatică) și 16 (pace, justiție și instituții eficiente). Îi încurajăm pe cei interesați să aplice și să folosească această oportunitate de a acumula mai multă experiență în proiectele privind Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă.
Mai multe informații aici: http://www.brctiasi.ro/lansare%20granturi-a132?fbclid=IwAR1SigcKag21_O7NGc5PhFA1lF59Q5eKGAJeE_uDqElyEWalbTaXi2uoY7A
25/02/2020
Calitatea aerului a devenit în ultima perioadă o temă importantă în spațiul public. Poluarea atmosferică reprezintă unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea oamenilor. Cu toate că avem o legislație privind calitatea aerului cu prevederi clare încă din 2011, situația pare că se agravează. Avem nevoie de acțiune pe mai multe paliere. În primul rând, sistemul de monitorizare trebuie să fie funcțional și urmărit constant astfel încât să nu se depășească limitele maxime. La acest capitol sunt benefice și sistemele independente însă acestea nu pot suplini în totalitate instituțiile publice. În al doilea rând, este nevoie de modernizarea transportului public care să devină cât mai puțin poluant, de conservarea și înmulțirea spațiilor verzi, încurajarea folosirii mijloacelor de transport alternative în detrimentul mașinii etc. Un rol important îl au de asemenea, implementarea unor măsuri care să încurajeze digitalizarea – conceptul de „smart city” . Pentru a rezolva problema calității aerului este nevoie de implicare în special din partea autorităților locale. Împreună cu filialele județene ale instituțiilor naționale cu atribuții în domeniu, primăriile, dar și alte entități trebuie să colaboreze și să găsească cele mai bune soluții de acțiune.
Despre toate acestea a discutat coordonatorul Departamentului astăzi împreună cu ministrul Mediului, Costel Alexe, și Oana Neneciu, director Ecopolis, la un eveniment găzduit de Ambasada Sustenabilității în România. Apreciem și implicarea domnului ministru Costel Alexe și sperăm să avem o bună colaborare în continuare astfel încât să răspundem acestor provocări în spiritul Agendei 2030 și a Pactului Ecologic European.
24/02/2020
Pactul Ecologic European a reprezentat unul dintre principalele elemente de discuție din cadrul evenimentului „Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, unde Departamentul a fost reprezentat de consilierul de stat László Borbély. Intrăm într-o nouă paradigmă care gestionată eficient poate aduce noi perspective de dezvoltare României. Fondul de Modernizare, Fondul pentru o Tranziție Echitabilă sau alte instrumente financiare de acest tip reprezintă surse de finanțare extrem de importante. România trebuie să fie un câștigător al acestei tranziții. Una dintre provocări va fi să asigurăm o transformare benefică a zonelor miniere. Decarbonificarea afectează pe termen scurt stabilitatea energetică a României. Pe de altă parte, avem șansa să dezvoltăm metode alternative care să ajute la o dezvoltare armonioasă și sustenabilă. Creșterea bunăstării trebuie să fie printre prioritățile noilor transformări.
Prin activitatea noastră contribuim la acest cadru care să susțină implementarea proiectelor prin care să îndeplinim țintele naționale. Strategia națională pentru dezvoltare durabilă este un pas important pe care l-am făcut în această direcție. Sperăm ca în curând să se finalizeze și alte documente importante precum Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice. Unul dintre ingredientele de succes este să avem o viziune clară și integrată la nivel național.
În cadrul conferinței au mai luat cuvântul decidenți precum Virgil Popescu, ministrul Economiei, Titus Corlățean, președinte interimar al Senatului, Ionel Dancă, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, dar și specialiști în economie, energie și geopolitică.
06/02/2020
Coordonatorul Departamentului a avut o discuție cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și secretarul general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), ambasadorul Michael Christides. România deține până la 30 iunie Președinția în Exercițiu a acestei organizații deosebit de importantă pentru statele din jurul Mării Negre. De aceea, am stabilit că ne vom implica în organizarea unui eveniment la nivel înalt care să reunească coordonatorii naționali ai implementării Agendei 2030 din statele membre OCEMN. Conferința urmează să aibă loc la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie.
Avem încrederea că evenimentul va fi unul de succes având în vedere experiența de anul trecut când am organizat o întâlnire a reprezentanților universităților din acest spațiu. Suntem convinși că Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă au capacitatea de a întări cooperarea regională dintre statele membre OCEMN ceea ce poate ajuta la o dezvoltare sustenabilă a zonei Mării Negre.
05/02/2020
CONSILIUL CONSULTATIV PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ
Am finalizat cadrul instituțional proiectat prin Strategia națională pentru dezvoltare durabilă. Guvernul a adoptat Hotărârea privind înființarea Consiliului consultativ pentru dezvoltare durabilă. Noul organism este gândit astfel încât să aibă un aport semnificativ în procesul de implementare a Strategiei. 34 de personalități care au demonstrat și până acum performanță în domeniul lor de activitate își vor folosi cunoștințele pentru a găsi cele mai bune soluții de punere în practică a Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă. Consiliul consultativ este și un mecanism pentru a implica direct mediul academic, de cercetare, universitar, științific, reprezentanți ai societății civile , ai comunității de afaceri cât și reprezentanți ai partenerilor sociali, în implementarea Strategiei. În perioada următoare vom încerca să aderăm și la rețeaua europeană a consiliilor consultative pentru dezvoltare durabilă cu care avem deja o relație bună și din care fac parte țări cu rezultate semnificative în acest domeniu precum: Finlanda, Danemarca, Germania, Olanda etc.
Activitatea Consiliului consultativ este susținută financiar prin proiectul „România Durabilă”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020
30/01/2020
România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea energiei electrice regenerabile în consumul final, conform datelor Eurostat pe 2018. 42% din energia electrică consumată în România a provenit din surse regenarabile – cu 10% mai mult decât media europeană. Capacitatea de a produce „energie curată” este un element extrem de important pentru implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă 2030. Pentru a scădea cât mai mult impactul asupra mediului este necesară consolidarea politicilor publice și în ceea ce privește creșterea eficienței energetice. De aceea este nevoie să avansăm, iar în acest sens Pactul Ecologic European oferă noi oportunități pentru care trebuie să fim pregătiți.
29/01/2020
ROMÂNIA, MEMBRU ESDN
Guvernul a adoptat Ordonanța prin care România aderă oficial la Reţeaua europeană de dezvoltare durabilă (ESDN). Întărim astfel o relație de cooperare, pe care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a cultivat-o în ultimii ani, cu una dintre cele mai active organizații europene care se implică în implementarea Agendei 2030.
România se alătură celor 8 state europene cu reprezentanți în Steering Group – comitetul care coordonează activitatea Rețelei europene pentru dezvoltare durabilă. Este încă un pas important pe care îl facem în demersul de a consolida poziția de lider regional în promovarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă. Promovarea parteneriatelor rămâne una dintre cele mai importante instrumente prin care putem obține rezultate concrete în ceea ce privește punerea în practică a Agendei 2030.
Fotografia este de la Conferința ESDN din 2019, organizată sub egida președinției Finlandei la Consiliul UE, care a reunit miniștri, coordonatori naționali ai implementării Agendei 2030, dar și alți reprezentanți de seamă din rândul instituțiilor europene, societății civile și mediului academic.
Mai multe informații despre Rețeaua europeană pentru dezvoltare durabilă se pot găsi aici: https://www.sd-network.eu/?fbclid=IwAR2zaf-89yNXXQ9n0s0gqwEAh24Ruw2kYOw8-8DZC2_YL4BHwMNYL079qwU
21/01/2020
PACTUL ECOLOGIC EUROPEAN
Implementarea Agendei 2030 și tranziția către dezvoltare durabilă intră într-o nouă etapă. Perioada următoare este una de acțiune, iar din acest punct de vedere modalitățile de finanțare sunt deosebit de importante. Prioritățile Comisiei Europene, ale Parlamentului European și ale Consiliului European converg spre stimularea economiei verzi. Salutăm, așadar, lansarea Pactului Ecologic European de către Comisia Europenă – un pas concret în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice și implementării componentei de mediu a Agendei 2030.
Trebuie să fim pregătiți pentru aceste schimbări de la nivel european. Până la sfârșitul lunii martie România trebuie să pregăteacă o poziție în acest sens mai ales că Banca Europeană de Investiții se va transforma într-o bancă mult „mai verde”. Proiectele pentru reducerea poluării, investițiile în economia circulară și cele cu caracter durabil vor beneficia astfel de finanțări avantajoase. De asemenea, va fi înființat un „Fond de încredere”(Trust Fund) direcționat spre investiții de diminuare a efectelor schimbărilor climatice. Pe plan intern, reprezintă o prioritate și finalizarea Planului Național Integrat Energie-Schimbări Climatice.
Pactul Ecologic European este disponibil aici: https://ec.europa.eu/…/european-green-deal…
16/01/2020
PRIMUL DRAFT AL CADRULUI GLOBAL PENTRU BIODIVERSITATE POST- 2020
Anul 2020 este unul deosebit de important pentru biodiversitate. În octombrie va avea loc în China Conferința Părților la Convenția pentru Diversitate Biologică unde se așteaptă adoptarea unor acorduri care vor ghida măsurile pe următoarele decenii în acest domeniu. Un prim draft este deja disponibil. Se propune astfel un cadru de acțiune strategic care să stabilizeze în primul rând declinul biodiversității. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă reprezintă un element cheie în această ecuație. Subiectul este unul de mare interes pentru România având în vedere că țara noastră se bucură încă de o bogată biodiversitate care trebuie protejată și sporită. Prin urmare anul acesta tema se va afla printre principalele noastre preocupări.
Documentul este disponibil în întregime aici: https://www.cbd.int/doc/c/efb0/1f84/a892b98d2982a829962b6371/wg2020-02-03-en.pdf?fbclid=IwAR0y-gfXtsx03ivrOLe1UCmbPpuMr5FBlXjJsM0g6elBnVF0wKgKCOfoxBY
13/01/2020
20,000 de oameni din România mor în fiecare an din cauza poluării
Conform statisticilor Organizației Monidale a Sănătății, 3,8 milioane de morți premature sunt cauzate anual de poluarea aerului. La nivel național se estimează că peste 20.000 de oameni mor în fiecare an din cauza poluării, România ocupând locul 8 în Uniunea Europeană la acest capitol. Cifrele au însă limitele lor, întrucât nu întotdeauna se poate stabili o legătură directă între un deces și substanțele nocive din mediul înconjurător. Poluarea este prin urmare și un factor indirect responsabil de înrăutățirea stării de sănătate pentru un număr de persoane greu de estimat.
În marile aglomerări urbane principalii generatori de substanțe toxice☢️ în aer sunt traficul rutier și construcțiile. De asemenea, un adaos important este adus de producerea energiei termice.
Asigurarea unui aer curat ar trebui să fie una dintre prioritățile oricărei societăți. Putem să atingem acest obiectiv doar dacă ne aplecăm asupra soluțiilor oferite de o paradigmă sustenabilă. Iată câteva dintre ele:
- Încurajarea transportului ecologic, a transportului public și a metodelor alternative;
- Folosirea tehnologiei, digitalizarea și tranziția către smart-city;
- Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.
10/12/2019
Echipa de experți UNECE care lucrează în acest moment la un raport de evaluare a politicilor de mediu ale României au venit astăzi la Palatul Victoria pentru a avea o discuție asupra progresului implementării Agendei 2030. Activitățile Departamentului sunt apreciate la nivel internațional, însă este nevoie ca acestea să continuie astfel încât să punem în mișcare cadrul instituțional pe care l-am conceput. Un rol important în acest sens îl are setul de indicatori pe care îi vom definitiva în colaborare cu INS.
04/12/2019
Coordonatorul Departmentului, Borbély László , a participat la întâlnirea punctelor focale naționale pentru coerența politicilor publice, organizată de OCDE. Discuțiile s-au concentrat asupra modului în care punem în practică obiectivele și principiile Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin prezentarea pe care a susținut-o, consilierul de stat a scos în evidență cadrul instituțional care va asigura o bună coordonare a tuturor instituțiilor și actorilor sociali în vederea implementării Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. De asemenea, a vorbit și despre proiectul “România durabilă” pe care l-am lansat cu o zi în urmă și care ne oferă o serie de instrumente precum planul de acțiune, Codul Român al Sustenabilității, setul de indicatori naționali, instruirea funcționarilor publici, agregatorul de date statistice, care să operaționalizeze Strategia.
Ne bucurăm de o colaborare foarte bună cu OCDE. Pe lângă Hub-ul global lansat în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt de la New York, desfășurăm și un proiect privind alinierea procesului bugetar cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Dorim să menținem acest parteneriat și să îl materializăm în acțiuni concrete care să contribuie la implementarea Agendei 2030 în România.