DDD
RO EN

Vizită la Ateliere fără Frontiere

Două elemente care se îmbină armonios, în orice situație, sunt grija față de mediu și responsabilitatea socială. Joi, am vizitat partenerii de la Ateliere Fara Frontiere, care fac o treabă minunată și au un impact de mediu și social semnificativ. Am observat etapele prin care trec echipamentele electrice care ajung la ei și pe care, cu pricepere și energie, le recondiționează pentru a dota școli și alte instituții publice (27.000 echipamente IT donate). Chiar în timpul vizitei noastre, au venit reprezentanții a două licee din Câmpina pentru a ridica echipamentele primite pentru proiecte pe care le desfășoară.
 Cel de-al doilea atelier pe care l-am vizitat, Remash, se ocupă cu confecționarea de diferite obiecte (genți, rucsacuri, portofele etc.) din bannere publicitare, materiale care, de altfel, nu pot fi reciclate.  A treia activitate pe care o desfășoară cei de la Ateliere fără frontiere este o fermă bio, aflată în preajma Bucureștiului, care oferă legume proaspete pentru toți abonații, respectând principiile europene „farm2fork”. Pentru acest ultim proiect, au și fost premiați anul trecut la #GalaDezvoltăriiDurabile cu tema consum și producție responsabile.
 Din perspectiva Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, activitatea este foarte importantă și poate reprezenta un exemplu de multiplicare pentru mai multe paliere ale sustenabilității:
 integrare socială a grupurilor vulnerabile, pentru că fiecare dintre proiecte are angajați pentru (re)inserție socială;
 economia circulară, întrucât activitățile desfășurate sunt exemple în acest sens, prin recondiționarea și refolosirea unor produse, reciclarea fiind abia ultima etapă.
 Din aceste motive, propunem să ne întărim parteneriatul și să găsim modalități de a valorifica experiența lor, alături de capacitatea noastră instituțională. Vom încerca să implicăm, astfel, și alte instituții, precum Ministerul Economiei, prin reluarea unor măsuri bune, cum a fost schema de ajutor de minimis pe economie circulară - un real succes - dar și pentru identificarea unor alte modalități de încurajare și promovare a activităților economice cu impact benefic pentru mediu și societate.

Vizită la Ateliere fără Frontiere

Subiecte corelate