Creșterea economică asigură bunăstarea cetățenilor. Aceasta însă trebuie să fie bazată pe piloni sustenabili, care să asigure cetățenilor o dezvoltare armonioasă într-un ambient sănătos. Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 (SNDDR) propune:
Prin intermediul ODD 8 Muncă decentă și creștere economică se promovează munca și un trai decent pentru toți, indiferent de gen, locație geografică și descendență. În ultimii ani, România a înregistrat progrese la acest capitol, conform indicatorilor aferenți ODD 8 prezentați în SEMESTRUL EUROPEAN: RAPORTUL DE ȚARĂ PENTRU ROMÂNIA 2020.
Cu toate acestea, datele ne arată că la majoritatea indicatorilor încă există un deficit care trebuie recuperat. Rata șomajului de lungă durată are o tendință de scădere și se află sub media europeană.
Acest lucru înseamnă că mai puțini șomeri din România nu își găsesc un loc de muncă într-o perioadă mai mare de 12 luni. Tot la capitolul ocupare, rata tinerilor (cu vârsta între 15-29 de ani) care nu sunt încadrați în muncă și nici nu urmează cursuri (NEETs) se află la 17%, cu 5 procente peste media europeană.
Programele de formare de tipul școală profesională în sistem dual, care să pună accent pe pregătirea tinerilor în conformitate cu cerințele pieței muncii, ar putea fi un instrument extrem de util pentru rezolvarea acestei probleme. Ne situăm mai bine la capitolul creștere economică durabilă, unde se observă o îmbunătățire atât a PIB-ului pe cap de locuitor, cât și a productivității resurselor.
Valorile acestor indicatori rămân însă sub media europeană. Un alt aspect încurajator este faptul că procentul din PIB destinat investițiilor este mai mare în România decât media europeană. Totuși, este necesară o creștere a acestuia pentru a fi recuperate anumite decalaje față de occident. Planul de relansare economică al guvernului se bazează pe un grad ridicat de investiții publice.
ODD 8 în contextul pandemiei.
Dacă în ultimii ani în România exista un deficit de forță de muncă, criza economică generată de pandemie a condus la creșterea șomajului. Piața muncii este afectată, însă efectele negative pot fi combătute prin investiții în pregătirea forței de muncă și reconversie profesională.
De asemenea, revoluția digitală, dar și nevoile tehnologice de diminuare a efectelor schimbărilor climatice vor avea cu siguranță un impact asupra pieței muncii. Trebuie să ne adaptăm rapid la noul context, iar acest lucru înseamnă inclusiv înființarea unor noi profesii.
Prin intermediul proiectului „România Durabilă”, confinațat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va elabora standardul ocupațional pentru profesia „expert în dezvoltare durabilă”. Provocările naționale pentru 2030 includ: