DDD

Ceremonia de deschidere a celei de-a patra ediții a Forumului Studenților Români de Pretutindeni

Palatul Victoria a găzduit ceremonia de deschidere a celei de-a patra ediții a Forumului Studenților Români de Pretutindeni, un proiect destinat implicării civice a tinerilor, realizat de patru organizații de tineret reprezentative la nivel național: Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, Asociația Tineretul ONU din România, Uniunea Studenților din România și Liga Studenților Români din Străinătate.Guvernul României a fost partener în toate cele patru ediții, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, întrucât evenimentul reprezintă o reafirmare a puterii dialogului și colaborării între generații, instituții și sectoare diverse.În deschiderea ceremoniei, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a transmis participanților: „Voi sunteți, de fapt, România de mâine. Și nu spun asta uitându-mă la tinerețea voastră, ci la maturitatea de care dați dovadă. Voi ați înțeles că România se poate dezvolta doar luptând pentru ceva, nu împotriva cuiva. Soluțiile concrete pentru dezvoltarea României, propuse în edițiile anterioare sunt o dovadă clară în acest sens. Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de energia, creativitatea și determinarea voastră pentru a face față provocărilor complexe ale viitorului, dar mai ales pentru a se dezvolta”.

Ediția de anul acesta va avea o activitate ce acoperă domenii variate, precum: Sănătate, Educație și Tineret, Energie și Mediu, Justiție și Relații Internaționale, Muncă și Economie. Aceste domenii reprezintă și tematica generală de încadrare a cinci comitete, al căror scop este de a dezbate problemele actuale la nivelul României, având în vedere Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite, care la nivel național este implementată sub coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Am crezut în acest proiect încă de acum patru ani, atunci când un grup de tineri ambițioși mi-au prezentat ideea lor pe care am considerat-o foarte bună. Continuitatea arată că munca pe care o depun studenți este importantă și că merită susținerea noastră, a tuturor. Dezvoltarea durabilă este despre generațiile tinere, așa că vocea lor trebuie auzită. România a prezentat anul trecut la Forumul Politic de Nivel Înalt al Organizației Națiunilor Unite, Raportul Național Voluntar privind implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, iar una dintre componentele importante și apreciate a fost perspectiva tinerilor”, a subliniat consilierul de stat László Borbély.

În cadrul ceremoniei de deschidere au participat aproximativ 200 de persoane. Au mai luat cuvântul: Radu Oprea, ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Sebastian Burduja, ministru al Energiei, dar și secretari de stat, lideri din mediul de business și foști sau actuali studenți din echipa de organizare.

„Rolul nostru la centrul guvernului este ca, împreună, să fim un partener de încredere pentru voi. Mi-aș dori să văd că vă înscrieți la concursuri pentru funcții publice, că veniți cu idei noi. Eu vă sfătuiesc să vă uitați către administrație. Veniți spre administrație, fiți buni în administrație și România, cu siguranță, va reuși să ajungă acolo unde ne dorim cu toții. Mult succes în aceste zile și bine ați venit acasă! ”, a transmis Mihai Ghigiu, șef al Cancelariei Prim-Ministrului.

În acest an, FSRP va avea loc între 28 august și 4 septembrie. Rezultatul dezbaterilor va fi concretizat sub forma unei rezoluții proprii fiecărui comitet, ce va fi prezentată în cadrul Adunării Generale. Obiectivul principal al Forumului este transformarea ideilor și idealurilor pe care tinerii le au în soluții concrete care pot contribui la dezvoltarea României, beneficiind de implicarea pe care asociațiile organizatoare o au în societatea civilă.


Forumul Studenților Români de Pretutindeni

Subiecte corelate

Setări cookies