Astăzi, la Palatul Victoria, a avut loc Ceremonia de deschidere a Forumului Studenților Români de Pretutindeni (FSRP), organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în prezența reprezentanților cheie ai Guvernului României. Aceasta este a doua ediție a evenimentului la care a participat și premierul României.
Ceremonia de deschidere a proiectului de anvergură a avut loc în Sala Transilvania a Palatului Victoria și s-a bucurat de participarea a peste 150 de studenți.
La eveniment au ținut discursuri:
Primul ministru, domnul Ion-Marcel Ciolacu a amintit necesitatea colaborării dintre tineri și guvern: „E o necesitate accesul dumneavoastră la decizia guvernamentală și, de asemenea, e o necesitate accesul dumneavoastră la informație. Ca noi sa avem parte de feedback-ul și de viziunea dumneavoastră, trebuie să existe acest parteneriat”.
Consilierul de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbely, în calitate de gazdă a evenimentului și de partener principal a menționat că această colaborare dintre asociațiile de studenți și Guvern, e un liant care înseamnă posibilitatea de dialog între instituțiile statului și tinerii din România. „La fel ca în anii trecuți, în urma dezbaterilor din cele 7 comitete ale Forumului, rezoluțiile formulate vor fi trimise către instituțiile statului și sigur vor fi o bază de dialog pentru viitor”, a afirmat acesta. De asemenea, domnul Borbély a subliniat vechimea parteneriatului dintre DDD și FSRP: „Suntem împreună de 3 ani de zile. Cuvântul cheie e parteneriat. Numai prin dialog și colaborare putem să clădim o Românie sustenabilă.”
Rolul tinerilor în dezvoltarea societății românești a fost subliniat și de către doamna ministru Natalia Intotero, „Cred că fiecare tânăr din țară, fiecare tânăr de origine română din afara țării este un ambasador al țării noastre.”, dar și de către domnul ministru Bogdan-Gruia Ivan ”De ceea ce veți face astăzi, depinde ceea ce veți fi voi mâine, și ceea ce va fi România mâine.” Tot domnul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării a ridicat îndemnul la unitate către studenții români din țară și din străinătate: „Cei care ați rămas la studii în țară, mă înclin în fața voastră, cei care ați plecat în afara țării, vă aștept din nou acasă!”
În cele din urmă, domnișoara Ioana Dospinescu, co-fondator al FSRP a amintit că „Forumul nu este doar o platformă de discuții, ci și un incubator pentru idei inovatoare și soluții la provocările complexe cu care se confruntă societatea noastră. Adresându-se decidenților politici, domnișoara Dospinescu a îndemnat la ascultarea activă a vocii tinerilor, care, datorită Forumului Studenților Români de Pretutindeni „au ocazia să asculte ce au de spus studenții și absolvenții români din străinătate și din țară”.
Pentru a viziona înregistrarea completă a evenimentului de deschidere al celei de-a III-a ediții a Forumului Studenților Români de Pretutindeni, accesați următorul link: [LINK].